EP – 1. dan: Lasan heroj dneva, Žibrat povsem razočaran

T.S., 17.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

Prvi dan Evropskega prvenstva v Herningu je bil v celoti gledano zelo uspešen za Slovenijo. Saš Lasan in Jana Tomazini sta svoje delo opravila z odliko, v skladu s svojimi zmožnostmi pa so odigrali tudi vsi ostali predstavniki. Po dvoboju posameznikov je bil zelo razočaran Jan Žibrat, ki razloge za slabo igro vidi v svoji vroči glavi.

Lasan v glavnem delu dvojic proti Apolonii in Monteiru

Prvi dan tekmovanja na Evropskem prvenstvu za člane v Herningu se je za našo izbrano vrsto zaključil izjemno. Vsega skupaj so naši igralci nabrali 8 zmag, blestela pa sta predvsem Saš Lasan in Jana Tomazini, ki sta svoje kvalifikacijsko delo opravila z odliko.

Zahvala
Izjave: Andrej Kandare v sodelovanju z NTZS.

Heroj današnjega dne Saš Lasan je za navdušenje poskrbel že v zgodnjih popoldanskih urah, ko je z Adamom Pattantyusem v konkurenci dvojic premagal domačo navezo Bentsen/Hindersson z rezultatom 3:2 in si zagotovil nastop v glavnem delu turnirja dvojic.

Po tekmi je Lasan povedal: “Z Adamom sva odigrala odlično tekmo. Pred tekmo sva se nasprotnikov nekoliko bala, saj je Allan Bentsen igralec z velikim občutkom in je za mizo zelo variabilen ter dobro igra na obrambo. V ključnih trenutkih sva uspela vrniti težke žogice, igro uspela preobrniti v svojo korist in na koncu unovčila težko zmago.

Izjemno zadovoljen pa je bil tudi selektor Bojan Rak, ki po tekmi ni skoparil s pohvalami: “Moram pohvaliti našega najstarejšega igralca Lasana, ki je v dvojicah skupaj z madžarskim kolegom prikazal fantastično igro. Na domačem terenu je domačine težko premagati in ta rezultat je velik uspeh za slovenski namizni tenis. V dvojicah se je prebil v glavni žreb, tako da sedaj čakamo na nasprotnika.

Žreb za igro dvojic je bil opravljen okoli 20. ure, za Lasana in Pattantyusa pa ni bil preveč prijazen. V 1. krogu se bosta namreč pomerila s 7. nosilcema s Portugalske, Tiagom Apolonio in Joaom Monteirom.

Vedno zgovorni “Lapi” je dan zaključil z zmago proti enemu izmed najbolj obetavnih mladincev v Evropi Tamasu Lakatosu. Madžara je premagal tesno s 3:2 v nizih, zadnji niz pa je dobil z rezultatom 11:9. Jutri Lasana v kvalifikacijski skupini najprej čaka obračun proti Gillesu Michelyju, nato pa še dvoboj z nosilcem skupine, Lei Koujem iz Ukrajine.

Tomazinijeva že v predkrogu glavnega dela turnirja

V konkurenci posameznic sta se danes izkazali Jana Tomazini in Alex Galič. Tomazinijeva je zabeležila dve zmagi in si tako že zagotovila vsaj nastop v predkrogu za uvrstitev v glavni del tekmovanja. Jana, ki trenira in živi v Španiji, je najprej s 3:2 premagala grško igralko Mario Christoforaki, nato pa s 3:1 še Megan Phillips iz Walesa. Jutri se bo ob 13:45 za prvo mesto v skupini udarila z Ukrajinko Ganno Gaponovo.

Svoje nastope je Koprčanka komentirala tako: “V prvi tekmi sem se nekoliko borila sama s seboj, vendar sem zadovoljna s svojo igro in rezultatom. Jutri grem proti Ukrajinki, ki je realno gledano boljša od mene, na vse ali nič, vendar ne bom vrgla puške v koruzo in bom skušala zmagati. Moj glavni cilj pred prvenstvom je bila uvrstitev v glavni del turnirja. Resda drugo mesto v skupini vodi do dodatne možnosti, vendar je vseeno lepše končati kot prvi in se izogniti dodatnim skrbem.

Galičeva, ki živi v Nemčiji, je navdušila v 1. krogu kvalifikacijske skupine, ko je ugnala obetavno Nicole Trosman iz Izraela z rezultatom 3:1. Trosmanova je bila 2. nosilka skupine, zato je bila zmaga še kako pomembna. V drugem obračunu dneva je Alex sicer zgubila s favorizirano Joanno Parker iz Anglije z rezultatom 0:3, vendar bi si z jutrišnjo zmago proti najslabši igralki v skupini Amare Janjevi s Kosova zagotovila nastop v predkrogu za uvrstitev v glavni del tekmovanja posameznic. Njeno tekmo s Kazahstanko Janjevo si boste lahko jutri ob 10:45 ogledali v neposrednem prenosu.

Kapetanka je z igro svojih predstavnic zadovoljna.

Kapetanka izbrane vrste Vesna Ojsteršek Drnovšek je bila po koncu prvega tekmovalnega dne zadovoljna z izkupičkom svojih igralk: “Igralke so izpolnile vsa pričakovanja v posamičnem delu. Jana Tomazini se jutri bori za prvo mesto v skupini, s katerim bi se neposredno uvrstila v finalni del tekmovanja, vendar je treba povedati, da je njena nasprotnica višje rangirana. Kljub vsemu pa Jana izjemno dobro čuti žogico, tako da se pustimo presenetiti.

Vesela je bila tudi uspeha Galičeve: “Alex je danes uspela premagati svojo konkurentko, tako da bi v primeru jutrišnje zmage nad igralko, ki je v njenem kakovostnem rangu, osvojila drugo mesto in se uvrstila v dodatne boje za finalni del turnirja. Upajmo na najboljše!

Dominik Škraban, Manca Fajmut in Nina Zupančič so bili manj uspešni in so izgubili svoje obračune v konkurenci posameznikov, vsekakor pa jih ne gre grajati, saj sta bili dekleti blizu uspeha, Dominik pa je dopoldne navdušil z zmago v konkurenci dvojic proti Muttiju in Daldosso Rechu. Po tekmi je bil selektor Rak zelo zadovoljen: “Dvojica Žibrat – Škraban je v prvem krogu naletela na premočne nasprotnike. Kitajca v hrvaškem in poljskem dresu sta izjemna in mislim, da lahko naredita tudi kakšen lep rezultat. Z zmago nad Muttijem in Rechom, ki sta na podobnem nivoju kot ona, sem zelo zadovoljen. Prav tako sta me navdušila z njunim pristopom, hkrati pa sem vesel za Škrabana, ki je s to zmago prebil led in prvič po dolgem času nastopil za člansko državno reprezentanco in svoj nastop tako kronal z lepo zmago.

Žibrat po prvem dnevu s sklonjeno glavo

Slabše od pričakovanj se je prvi dan tekmovanja na Danskem odrezal Jan Žibrat, ki je z 0:3 izgubil svoj uvodni dvoboj v kvalifikacijski skupini proti Kitajcu, ki nastopa za Avstrijo, Xiaoquanu Fengu.

Po tekmi je bil 20-letni Prlek vidno razočaran, vzroke za poraz pa je iskal v slabi psihološki pripravi: “Glede na igro z moje strani je bil poraz pričakovan. Če bi igrala v trening dvorani, bi bil rezultat zagotovo obraten, vendar sem se znova razočaral in ravno to me najbolj boli.

Seveda pa po prvi tekmi Žibrat še ne meče puške v koruzo in je pred tekmo s Fedorjem Kuzminom optimističen: “Za spremembo potrebujem samo klik v glavi. Premagoval sem že 5 ali 6 boljših igralcev, kot je Kuzmin. Mogoče bo jutri drugačen dan, ker bom sproščen, saj ne bom imel česa izgubiti. To je lahko problem in prednost. V glavi bo potrebno nekaj spremeniti, nato pa bo šlo vse bolje.

Žibrat, ki je na tekmah mnogokrat v psihološkem krču, za svoje težave ne krivi ljudi okoli sebe: “Name ne more nihče vršiti pritiska, samo sam lahko nase naložim pritisk. Na mnenja drugih, ki me ne poznajo, se ne oziram. Poslušam samo trenerja in kakšnega posameznika. Tudi oni niso vršili kakšnega pritiska name. Mogoče sem podoživljal občutke iz ostalih tekem, ko sem bil podobno zakrčen. Pred tekmo se nisem dobro počutil, vendar tako slabega razpleta nisem pričakoval.

Poraz je bil zanj še toliko bolj nepričakovan, saj je pred dvobojem z Avstrijcem odigral izjemno tekmo dvojic proti italijanski navezi Mutti – Rech. Kot sam pravi, velikokrat bolje odigra v igri dvojic: “Igra proti italijanski dvojici je bila odlična, vse je delovalo dobro, vendar turnir posameznikov je povsem drugačen. Mnogokrat sem dokazal, da sem v ekipnih turnirjih boljši kot pri posameznikih. Pri tekmah posameznikov se nekaj dogaja v moji glavi. Temu ne bi rekel pritisk, vendar upam in mislim, da bomo ta problem rešili v kratkem.

Po tekmi se je igre Žibrata dotaknil tudi Bojan Rak, ki recepta za umiritev svojega varovanca še ni našel: “Na Evropsko prvenstvo gremo po zmago. Ni važno, kakšen je poraz – 3:0, 3:1 ali 3:2 – to ne igra nobene vloge. Štejejo samo zmage. Avstrijski Kitajec Feng je bil premagljiv. Pred tekmo sem videl Jana kot favorita. V določenih momentih je Jan odigral vrhunsko, v določenih pa je njegova igra popolnoma padla. Nadaljuje se njegova igra po principu toplo-hladno in tega se zaveda tudi sam. Po tekmi sva se pogovarjala o rešitvah, vendar je na treningu težko iskati rešitve, saj tam deluje popolno, brez tehničnih napak. Čudi me, da na tekmah odigra slabo, saj ima za seboj že veliko tekmovanj, prav tako pa igra tudi v Bundesligi.

Mladi Žibrat je že vrsto let v očeh mnogih zamenjava za Bojana Tokića in po mnenju selektorja je to lahko za igralca stresno: “Vsi o Janu govorimo kot o nasledniku Bojana Tokića. Zato se nanj morda podzavestno vrši določen pritisk. Na svetovnem prvenstvu, ko smo igrali brez Tokića, je igral popolnoma neobremenjen in je nanizal nekaj lepih zmag. Z njim in njegovim psihologom se bo potrebno pogovoriti o pritisku in delati na tem, da se temu pritisku izogne.

Izjave posredoval Andrej Kandare
Foto: arhiv NTZS (www.ntzs.si)