Bojan Tokić: “Na evropskem prvenstvu spet napadam.”

T.S., 15.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

Pred začetkom Evropskega prvenstva smo od NTZS dobili izjave Bojana Tokića in selektorja Bojana Raka. Branilec bronaste kolajne z lanskega prvenstva ne čuti dodatnega pritiska in je pred prvenstvom treniral skupaj s hrvaško reprezentanco, selektor pa glavne upe polaga na Tokića, od ostalih igralcev pa pričakuje dober pristop.

Tokić nima rezultatskih pričakovanj

Pred letom dni je Bojan Tokić na noge dvignil celotno slovensko športno javnost. Z zmago v četrtfinalu Evropskega prvenstva v Gdansku nad Dimitrijem Ovčarovom je zgodba o dečku iz Jajca dobila nove razsežnosti. Potem ko je nekoč v tujini služil kruh, s katerim se je njegova družina preživljala, je čez noč postal slovenski športni heroj.

Tokrat se na Evropsko prvenstvo odpravlja kot izzivalec in ne razmišlja o rezultatu: “Nikoli nisem bil preračunljiv tip igralca, ki bi si zadal konkretne rezultatske cilje. Igrat grem iz tekme v tekmo. Najbolj vem sam, kaj sem sposoben doseči, po drugi strani pa je evropski vrh igralcev širok, lahko pride do velikih presenečenj, zato bo treba v uvodnih dvobojih najbolj paziti.

Ne počutim se, kot bi na evropskem prvenstvu karkoli branil. Kot nosilec bom postavljen med 9. in 16. mestom, tako da se počutim, kot da spet nekaj napadam. Po drugi strani sem vesel, da lahko krojim evropski vrh, in tudi igra, ki sem jo prikazal v dresu svojega kluba Saarbrückna v ligi prvakov, ko sem premagal Berolusa Vladimirja Samsonova in Grka Kalinikosa Kreango, kaže na to, da sem spet sposoben doseči dober rezultat,” še dodaja Tokić, ki pred uro resnice ne čuti dodatnega pritiska.

Pred Evropskim prvenstvom se je prvi slovenski lopar skupaj s hrvaško, avstrijsko in madžarsko izbrano vrsto pripravljal v Poreču. Priprav se je udeležil tudi Aleksandar Karakašević, ki je z našim šampionom že dvakrat osvojil medaljo v konkurenci dvojic. Lani sta bila bronasta, na pripravah pa sta prvič tudi resno trenirala igro dvojic. Tokić je priprave ocenil tako: “Prednost šestdnevnih priprav v Poreču je tudi ta, da se jih je udeležil Karakašević. Skoraj vsako popoldne sva trenirala igro dvojic. Zdaj ko sva že dvakrat osvojila bronasto kolajno, si seveda želiva še več. Gotovo sva, če se stvari na samem prvenstvu razvijejo v pravi smeri, sposobna finala ali pa še kaj več. Na pripravah pred prejšnjimi evropskimi prvenstvi igri dvojic nisva posvečala toliko pozornosti. Tako je, da je za namiznoteniškega igralca najpomembnejša posamična konkurenca. Potem ko sva oba lani dobila medaljo med posamezniki, sva morda nekoliko razbremenjena in se lahko bolj osredotočiva tudi na dvojice. Želja je uvrstitev v finale, morda pa nama  po idealnem scenariju uspe še zadnji korak, osvojitev evropskega naslova.

Selektor največ upov polaga na Bojana Tokića. (Foto: arhiv ntzs.si)

Selektor Bojan Rak, ki je imel pred prvenstvom zaradi službenih obveznosti nekaterih igralcev kar precej težav s sestavo ekipe in je naposled v reprezentanco poklical Dominika Škrabana, razumljivo največ pričakuje od Tokića. Od ostalih igralcev pričakuje predvsem pošten odnos: “Izbrana reprezentanca so trenutno naši najboljši igralci, saj je bila sestava reprezentance zopet izredno težka iz že znanih razlogov. Glavne upe polagam na Bojana Tokića, vendar je treba vedeti, da je krog kvalitetnih igralcev iz leta v leto širši.  Jan Žibrat ima še vedno preveč nihanja v igri, zato pričakujem, da bo na prvenstvu našel eno konstanto in ponovil dobre igre s svetovnega ekipnega prvenstva.  Saš, kot nepogrešljivi člen reprezentance,  bo svojo nalogo poskušal opraviti z zmagami in uvrstitvijo v glavni del tekmovanja. Dominik je dobil priložnost zaradi pomlajevanja ekipe, od njega pričakujem predvsem pravi pristop in tudi kakšna zmaga bi bila zaželena.

Ojsteršek Drnovškova stavi na kvalifikacije za ekipno EP

“Verjamem da so igralke optimalno pripravljene na EP.
(Foto: dnevnik.si)”

Ženska odprava, ki jo vodi selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek, bo tokrat naslednja: Jana Tomazini, Manca Fajmut, Alex Galič in Nina Zupančič. Pred Evropskim prvenstvom je kapetanka izbrane vrste previdna in poudarja, da jo letos bolj zanimajo kvalifikacije za ekipno EP prihodnje leto: “Mogoče na to EP gledam malo sebično, vendar to mi je zadnja postaja pred ekipnimi kvalifikacijami za EP, ki se pričnejo teden dni kasneje na Norveškem. Posamezno EP bo zato dober pokazatelj, kaj lahko pričakujemo od mlade ekipe in kaj bo še potrebno postoriti na zadnjih treningih pred odhodom na Norveško. Sama od njih pričakujem nedvomno dobro igro, borbenost do zadnje točke, motiviranost in pa predvsem dobro medsebojno ujemanje, saj samo z ekipo, ki diha enako, lahko po tihem upam na najboljši izkupiček na ekipnem EP.

Ojsteršek Drnovškova se je dotaknila tudi priprav pred Evropskim prvenstvom, ki jih letos ni bilo, kljub temu pa verjame, da so vse igralke optimalno pripravljene: “Priprav za posamezno EP  tik pred odhodom, tako kot je v naši navadi, tokrat nismo imeli. Tega koledar tekmovanj ni omogočil, saj imamo v ekipi dve igralki, ki živita in igrata za tuje klube. Ne glede na to, glede na rezultate v ligi (doma in v tujini) in glede na odigrana tekmovanja, verjamem da so igralke optimalno pripravljene na EP.

Foto: arhiv NTZS (www.ntzs.si), dnevnik.si