Bojan Tokić: “Medalji iz Gdanska nista bili moji zadnji.”

T.S., 10.09.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Slab mesec dni pred začetkom evropskega prvenstva v Schwechatu, ki bo potekalo med 4. in 13. oktobrom, smo se pogovorili z našim glavnim adutom Bojanom Tokićem, ki je postregel z odkritimi odgovori in še enkrat več dokazal, da je poleg vrhunskega športnika tudi velika oseba.

Bojan Tokić se nam je oglasil iz Saarbrückna, kjer tamkajšnja prva ekipa pod vodstvom novega trenerja Slobodana Grujića, letošnje Bundeslige ni začela po pričakovanjih. Resda Tokićevi ekipi žreb ni bil naklonjen in jim je v prvih dveh krogih namenil dva izrazito neugodna nasprotnika, toda igralci iz Posarja si zagotovo niso predstavljali, da bodo po dveh odigranih krogih zasedali samo dno ligaške tabele.

Ekipo iz Saarbrückna v septembru čakata še 2 kroga ligaškega tekmovanja, osmina finala nemškega pokala in 2. krog kvalifikacijske skupine Lige prvakov, tako da 32-letni Novogoričan Tokić pred letošnjim evropskim prvenstvom ne bo opravil posebnih priprav. Tokić je v pogonu sicer že vse od 20. julija, ko je na Pohorju skupaj z dr. Kondričem opravil kondicijski del priprav, nato je opravil naporne priprave v svojem klubu, pred začetkom EP pa bo pravo formo iskal na že omenjenih klubskih tekmah.

Leta 2011 v Gdansku je Bojan slovensko športno javnost navdušil z bronom v konkurencah posameznikov in dvojic, pred letošnjim srečanjem najboljših igralcev na Stari celini pa opozarja, da medalji na Poljskem nista bili zadnji: “Verjamem, da moja bera kolajn na evropskih prvenstvih še ni dokončna. Kdaj bodo nove kolajne prišle, ne morem povedati, vsekakor pa me čaka še 7-8 let aktivnega, motiviranega igranja in tako še 7-8 evropskih prvenstev. Seveda se nadejam še kakšne kolajne, saj se bo v tem času zagotovo ponudila še kakšna priložnost.

Tekmovanje v Akademiji Wernerja Schlagerja se bo 4. oktobra pričelo z ekipnim delom tekmovanja, s katerim Tokić vselej opravi z odliko: “Kar se tiče igranja za ekipo, moram sam sebi v zadnjem desetletju dati odlično oceno. Moje poraze na svetovnih in evropskih prvenstvih od leta 2002 lahko preštejemo na prste ene roke. Če bi znal tako igrati v konkurenci posameznikov, bi presegel magično mejo 25. mesta na svetovni jakostni lestvici.

Nobena skrivnost ni, da je bila v zadnjem desetletju naša moška ekipa vselej odvisna od Novogoričana: “Res je tudi, da sem bil včasih jezen, ko sem jaz naredil 2 točki, pa kljub temu to ni zadoščalo za zmago ekipe, vendar moram reči, da imamo fantje odličen timski duh, čeprav prihajamo iz treh različnih generacij. Zato smo tudi dosegali odlične rezultate. Uvrstitev med najboljših 24 na svetu in najboljših 12 v Evropi je nekaj fantastičnega za naše zmožnosti.

Ob samem koncu našega pogovora pa je Tokić iskreno spregovoril o napaki, katero sedaj obžaluje. “Žal mi je tudi, da sem izpustil svetovno ekipno prvenstvo v Dortmundu lani. To ni bila dobra odločitev, ampak takrat sem razmišljal drugače. Še naprej se veselim igranja in druženja s temi fanti,” je zaključil naš šampion, ki se bo skupaj s svojimi kolegi v Avstriji borili za 12. – 24. mesto in znova lovil uvrstitev v 1. divizijo, v katero vodita 12. in 13. mesto.

Slovenska moška reprezentanca brez Bojana tega vsekakor ni sposobna doseči, hkrati pa tega ni sposoben osvojiti tudi Bojan brez pomoči svojih reprezentantov. Zato upamo, da bo odlično vzdušje v ekipi pripeljalo do novih uspehov.

Foto: arhiv NTZS