dr. Miran Kondrič na čelu ITTF-ove znanstvene komisije

T.S., 30.05.2013
Člani, Vse novice

Med svetovnim prvenstvom v Parizu so potekale številne konference pod okriljem Mednarodne namiznoteniške federacije, na eni izmed njih pa je prav posebna čast doletela dr. Mirana Kondriča, ki je bil izglasovan za predsednika ITTF-ove znanstvene in zdravstvene komisije in je tako postal prvi Slovenec na čelu ene izmed komisij pri ITTF.

Dr. Miran Kondrič, ki že vrsto let deluje na Fakulteti za šport in z raznoraznimi raziskavami in strokovnimi članki pridno polni svojo bibliografijo, slovi pa tudi kot izvrsten trener za kondicijsko pripravo (trenutno v Sloveniji žal sodeluje zgolj z Bojanom Tokićem), je bil tekom Svetovnega prvenstva v Parizu imenovan za predsednika ITTF-ove znanstvene in zdravstvene komisije.

Žal v naših krogih to imenovanje ni zanimivo za publiko, vsekakor pa je to velika čast za naš namizni tenis in dr. Kondriča samega. Kot se za marljive ljudi spodobi, je dr. Kondrič nemudoma po koncu svetovnega prvenstva že zavihal rokave in pričel z delom. Pretekli vikend je v grškem mestecu Thessaloniki gostoval na tridnevnem seminarju, kamor je bil kot strokovnjak s področja fizične priprave povabljen s strani ETTU in HTTA.

Na seminarju je dr. Kondrič 22 navzočim preko teoretičnega in praktičnega dela skušal predstaviti pomembnost fizične priprave v namiznem tenisu, ki z razvojem namiznega tenisa praktično iz dneva v dan pridobiva na veljavi. Tako kot na vseh življenjskih področjih, tudi oz. predvsem pri fizični pripravi namiznotenisača, bližnjic ni. V Sloveniji imamo z dr. Kondričem fantastičnega strokovnjaka, ki ima na svojem področju tudi mednarodno veljavo in včasih se lahko upravičeno vprašamo, zakaj z njim – in to uspešno – sodeluje zgolj Bojan Tokić. Morda pa bo lahko svoje znanje delil v Namiznoteniškem centru za mlade, ki svoja vrata v Novem mestu odpira 1. septembra to leto. V tem trenutku imamo zelo simpatično mlado generacijo, in če želimo, da bo pri članih uspel samo 1 igralec, moramo za to poskrbeti na vseh področjih.

Raje kot o svoji novi funkciji, je v pogovoru dr. Kondrič govoril o nedavno končanem usposabljanju za naziv Trener namiznega tenisa, kjer je slovenski namizni tenis dobil 13 novih trenerjev. Ob tej priložnosti je dr. Kondrič dejal: “Slovenija ima tako še močnejšo trenersko bazo. Na NTZS je sedaj naloga ali je sposobna teh novih 13 trenerjev uspešno integrirati v delo v namiznem tenisu. Moja ocena je, da je usposabljanje potekalo uspešno in sam ga ocenjujem z odlično oceno predvsem zaradi odgovornega pristopa kandidatov in profesionalnega pristopa predavateljev. Zaključno oceno o usposabljanju pa tako ali tako podajajo kandidati sami.

Dobili smo tudi nekaj odzivov udeležencev, ki so bili z usposabljanjem izjemno zadovoljni, predvsem pa so pohvalili širok spekter predavateljev, ki so odlično opravili svojo nalogo in nove trenerje seznanili s kopico zanimivih, predvsem pa uporabnih stvari. Med drugim je trenersko usposabljanje na Muti obiskal tudi legendarni Ištvan Korpa.

Foto: Polona Čehovin Sušin preko www.ittf.com

Povezava ITTF
Več o seminarju dr. Kondriča