Boll napredoval na 5., Tokić ostaja na 35. mestu

T.S., 05.10.2012
Člani, Vse novice

Proti začetku vsakega meseca se osvežijo ITTF jakostne lestvice. Na najnovejši lestvici pri moških in ženskah ni prišlo do večjih pretresov. Nekoliko sta napredovala Timo Boll in Michael Maze, Bojan Tokić pa ostaja na 35. mestu svetovne in 14. mestu evropske lestvice.

Boll prekinil kitajsko petardo

Moški Svetovni pokal, na katerem je slavil Kitajec Ma Long, ni pretirano premešal oktobrske svetovne jakostne lestvice. Pri moških na 1. mestu še vedno kraljuje Zhang Jike, kateremu sledi kitajski trojček Ma Long, Xu Xin in Wang Hao. Na 5. mestu kitajsko prevlado prekini Timo Boll, ki se je po finalu na Svetovnem pokalu dvignil za dve mesti. Od šestega do desetega mesta naprej si sledijo: Ma Lin, Jun Mizutani, Chih-Yuan Chuang, Wang Liqin in Dimitrij Ovčarov.

Chuang, ki je na letošnjih Olimpijskih igrah dosegel 4. mesto, tako visoko ni bil že vse od decembra 2004, najvišje v svoji karieri pa je bil uvrščen decembra 2003, ko je zasedal 3. mesto.

Po poškodbi se proti vrhu ponovno prebija tudi Michael Maze, ki je bil na začetku leta 2010 že 8. igralec sveta, vendar je imel kasneje težave s poškodbo. Po zmagi v skupini na Svetovnem pokalu in končni četrtfinalni uvrstitvi je tako napredoval za 6 mest in se sedaj nahaja na 15. mestu, še višje pa si bo želel na novembrski lestvici, ko bo že znan razplet na zanj domačem Evropskem prvenstvu.

Uvrstitve Slovencev
Bojan Tokić – 35. mesto
Saš Lasan – 166. mesto
Jan Žibrat – 234. mesto

Martina Pohar  – 225. mesto
Jana Tomazini – 261. mesto
Alex Galič – 337. mesto

Najboljši slovenski namiznotenisač Bojan Tokić še naprej ostaja na 35. mestu. Najvišje v svoji karieri doslej je bil sicer novembra 2011, ko je po polfinalu Evropskega prvenstva zasedal 25. mesto na svetu. Sicer pa se igralec, ki je bil rojen v Jajcu, med elitno 100-terico nahaja že vse od novembra 2002.

Od preostalih Slovencev je Saš Lasan trenutno na 166., Jan Žibrat pa na 234. mestu.

Pri ženskah azijski top 10 z lepotno napako

Tudi pri dekletih prva štiri mesta zasedajo Kitajke. Na vrhu lestvice je svetovna prvakinja Ding Ning, za njo pa je od danes naprej zmagovalka Svetovnega pokala za ženske Liu Shiwen, ki je prehitela olimpijsko prvakinjo Li Xiaoxia. Na četrtem mestu kitajsko prevlado končuje Guo Yan.

Kitajskemu kvartetu sledijo Kim Yuangah, Feng Tianwei, Ai Fukuhara, Kasumi Ishikawa, Shen Yanfei in Guo Yue, ki zaključuje prvo deseterico. Da ni vse tako črno, naj povemo, da Shen, ki je na Svetovnem pokalu osvojila 3. mesto in se je sploh prvič v karieri prebila med deset najboljših, nastopa za Španijo in je vsaj formalno Evropejka.

Shen Yanfei je trenutno najboljša Evropejka ta hip.

Prva prava Evropejka na ženski svetovni lestvici je Viktorija Pavlovič iz Belorusije, ki zaseda 19. mesto, sicer pa je pred njo na 16. mestu še naturalizirana Nemka Wu Jiaduo.

Presenetljiva finalistka letošnjega Svetovnega pokala Elizabeta Samara je napredovala kar za 15 mest in je trenutno 23. igralka sveta. Tako visoko seveda še ni bila.

Iskanje slovenskih predstavnic je nekoliko težje kot moških. Najbolje uvrščena je Martina Pohar, ki zaseda 225. mesto, na 261. mestu pa je Jana Tomazini, katero ta vikend čaka pomembna ligaška tekma v Španiji. Naša najbolj obetavna mlada igralka ta hip Alex Galič zaseda 337. mesto.