Bojan Tokić: Namizni tenis je prišel do popolnosti

T.S., 17.02.2014
Člani, Vse novice

Po turnirju World Tour v Kuvjatu, kjer je uspešno nastopil tudi Bojan Tokić, smo z našim najboljšim namiznotenisačem opravili kratek pogovor v katerem je slikovito ocenil trenutno stanje v svetu namiznega tenisa.

Žal mu je za odpoved …

33-letni Novogoričan je na Arabskem polotoku pretekli teden v 1. krogu turnirja premagal Rusa Fedorja Kuzmina, nato pa je bil v 2. krogu od njega boljši aktualni kitajski državni prvak Zhou Yu. Nastop na turnirju World Tour v Katarju, ki se pričenja jutri, je Tokić odpovedal: “Kar se tiče Kuvajta, sem igral dobro. Sedaj mi je žal, da sem odpovedal Katar, ampak že skozi celo kariero skrbim za svoj trening proces in sam se odločam kam naj grem in kam ne. Zato tudi delam napake.

Tokić je že mlad svojo usodo vzel v svoje roke in bil pri tem več kot uspešen.

Tokić je že zgodaj svojo usodo vzel v svoje roke in bil pri tem več kot uspešen. Napake so pač neizogibne.

Novi rod namizni tenis dvignil na še višjo raven

V drugem delu pogovora se je Tokić dotaknil razvoja namiznega tenisa in pri tem v svojem slogu brez dlake na jeziku priznal, da mu novi rod in tehnični razvoj discipline uhajata iz vidnega polja: “Kitajci pa tudi ostali Azijci igrajo atomski namizni tenis. Vsi tako agresivno vračajo servis z banano (t.j. backhand flip), da nimam nobene prednosti z mojim servisom. Na žalost jaz banane ne uporabljam in je moje vračanje preveč enostavno za ta atomski namizni tenis. Novi rod igralcev se fenomenalno giblje, poleg tega pa imajo igralci močne udarce z ene in druge strani.

Backhand flip udarec, na katerega je opozoril Tokić, je že zadnjih nekaj let ena izmed glavnih smernic trenerjev, ki skrbijo za razvoj mladih talentov. V Sloveniji je malo mladih igralcev, ki se učijo tega elementa, že neizkušeno namiznoteniško oko pa lahko na mednarodnih turnirjih opazi, da preostala Evropa ne spi, saj najboljši mladi evropski (in svetovni) igralci praktično vsak servis vračajo z backhand flipom, s pomočjo katerega si lahko priigrajo celo prednost v točki in povsem nevtralizirajo nasprotnikov servis, ki je edini udarec v namiznem tenisu, katerega ima igralec povsem pod nadzorom in ni odvisen od nasprotnika.

Backhand flip udarec je namizni tenis popeljal v novo ero. 17-letni Fan Zhendong je zagotovo eden izmed igralcev, ki ta element najbolje uporabljajo.

Backhand flip udarec je namizni tenis popeljal v novo ero. 17-letni Fan Zhendong je zagotovo eden izmed igralcev, ki ta element najbolje uporabljajo.

Tokić je svoj čas v Kuvajtu izkoristil tudi za preučevanje igralcev, s katerimi bo v prihajajočih dveh letih bil trd boj za mesto na Olimpijskih igrah v Riu de Janeiru: “V dvorani sem si s tribun ogledal 1. in 2. krog in bil v nejeveri, kakšen namizni tenis se igra, samo čudil sem se. Sprašujem se, kakšno je današnje sito in kako dober moraš biti, da se prebiješ med 100 najboljših igralcev na svetu ali pa še višje. Vse več je novih Hongkongžanov, Singapurcev in Japoncev, ki so na turnir v Kuvajt prišli z neverjetno 24 člansko delegacijo. Zdi se, kot bi Azijci samo tiskali nove mlade in nadebudne igralce.

Čeprav imamo trenutno v Sloveniji precej lepo generacijo, pa Tokić ostaja z nogami trdno na tleh: “Težko bo našim mladim igralcem iskati prostor pod vrhom svetovne jakostne lestvice. Konkurenca je zares neverjetna, vsi igrajo odlično, tudi Brazilci in Egipčani, vsi vrtijo.

Zdaj pa je res namizni tenis prišel do popolnosti. Ne vem, kje ga lahko še izboljšajo,” je povsem za konec dejal Tokić.